Työterveyshuollon perustana luottamus – myös laskutuksen osana
07.04.2025
Työterveyshuollossa toimiva lääkäri on itsenäinen puolueeton asiantuntija, toimii lääketieteellisesti perustellusti edistääkseen työyhteisön hyvinvointia, työn ja työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta, rajoittaa kannanottonsa kysymyksiin, joissa tarvitaan ja joissa voidaan käyttää
terveydenhuollollista ja lääketieteellistä asiantuntemusta, perustaa lausuntonsa omiin havaintoihinsa ja hankkimiinsa luotettaviin selvityksiin.
Kuluneella viikolla katsoin yhdistyksemme jo kauan sitten laatimaa suositusta työterveyslääkärin toiminnalle tunnusomaisista eettisistä periaatteista. Kaikessa lääkärin työssä perustana on lääketieteellisen osaamisen lisäksi eettisyys ja luottamus. Jokaisen lääkärin velvollisuus on hoitaa potilasta yhteisymmärryksessä hänen kanssaan soveltaen hyväksyttyjä ja kokemusperäisiä menettelytapoja. Taitavalla vuorovaikutuksella ei voi korvata lääketieteellistä osaamista, mutta ilman vuorovaikutustaitoja luottamuksen rakentaminen ja ylläpitäminen on vaikeaa.
Pitkäjänteinen yhteistyö, avoin ja rehellinen viestintä sekä johdonmukainen toiminta luovat luottamusta. Vastaanotolla olevan tai muutoin toiminnan kohteena olevan yksittäisen henkilön on voitava luottaa lääketieteellisen osaamisen lisäksi tietosuojaan. Työntekijän terveydentilaa koskevat tiedot ovat aina luottamuksellisia, eikä niitä voida luovuttaa työnantajalle. Työnantajalla on vastuu terveellisestä ja turvallisesta työpaikasta, ja voidakseen kantaa tämän vastuun työnantaja tarvitsee tietoa. Työterveyslääkäriltä vaaditaan tasapainottelua ja arviointia miten viestitään, mitä voidaan kertoa ja mitä ei, miten säilytetään luottamus molempiin suuntiin.
Eettisyys tarkoittaa työterveyslääkärin arvioiden riippumattomuutta. Työterveyslääkäriltä vaaditaan herkkyyttä tunnistaa eri osapuolten näkemykset ja taustalla vaikuttavat tekijät. Asiakasorganisaation liiketoiminnan ymmärtäminen on yhtä tärkeää kuin vastaanotolla olevan henkilön kokonaistilanne ja mahdolliset toimeentuloon vaikuttavat lääkärinlausunnon varassa olevat tekijät.
Eettinen harkinta ei rajoitu vain kohtaamisiin vastaanotoilla tai tiedonkulkuun, se ulottuu myös toiminnan taloudellisiin käytäntöihin. Eettisyys tarkoittaa toiminnan läpinäkyvyyttä niin, että toimitaan yhdessä sovituissa puitteissa. Työnantaja ei voi tietää, kuinka pitkä aika menee työpaikan olosuhteisiin perehtymiseen tai raportin kirjoittamiseen, ei edes sitä montako minuuttia työntekijän vastaanotto kestää. Työterveyslääkärin ammattitaitoa on osata käyttää riittävästi aikaa, ei liian vähää eikä liian paljoa – laskutamme arvosta, jota korkeatasoinen asiantuntijatyömme tuottaa.
Työnantajan voi olla vaikeaa arvoida työlääketieteellistä sisällön laatua, mutta luotettavuutta voi osoittaa pitämällä lupauksensa esimerkiksi pysymällä sopimuksessa, toimittamalla sovitut palvelut ajallaan ja reagoimalla nopeasti mahdollisiin ongelmiin. Työterveyslääkärin on oleellista tunnistaa oman työnsä rajat ja kannustaa koko tiimiä toimimaan niin, että laskutus on suhteessa laskun maksajan tarpeeseen tuotettuun arvoon. Tämä on ammattietiikkaa – tehdä oikein silloinkin, kun kukaan ei katso.
Aulikki Juntunen, työterveyshuollon erikoislääkäri, STLY puheenjohtaja